Wino z kija, czyli jakie?


Większość win jakie znamy i kupujemy są butelkowane, jednak mało kto zastanawia się w jakim naczyniu trunek ten znajdował się podczas procesu jego produkcji.

Leżakowanie wina

Produkcja, a późniejsze dojrzewanie wina przebiega w specyficznych warunkach, optymalnie dopasowanych do rodzaju i koloru wina – inne są dla trunków białych, a inne dla czerwonych. Cechą wspólna dla obydwu rodzajów win jest temperatura, w której powinny być przechowywane, a mianowicie na poziomie kilku-kilkunastu stopni Celsjusza. Ważne jest również naczynie – najczęściej są to dębowe beczki odpowiednio przystosowane do długiego leżakowania płynnej zawartości.

Często słyszy się stwierdzenie „wino beczkowane” lub „wino z beczki” – oznacza to, że w lokalu, w którym akurat podają takie wino, nalewane jest ono za pomocą nalewaka bezpośrednio z naczynia w którym do tej pory leżakowało, czyli właśnie drewnianej beczki.

Jako mobilny bar na wesele?

W beczki zaopatrywane są także mobilne bary – słynny Prosecco Van, przewożący na pokładzie odpowiednio schłodzone wino w oryginalnych drewnianych beczkach, to znakomita atrakcja na uroczystości rodzinne typu wesele, imprezy okolicznościowe lub różnego rodzaju eventy firmowe. Bar mobilny Prosecco Van to niewielkich gabarytów autko, odpowiednio przystosowane do przewożenia beczek z winem, alkoholi butelkowanych oraz akcesoriów barmańskich. Ze względu na swój charakter jest wynajmowane na określony czas trwania przyjęcia. Obsługę nalewaka prowadzą odpowiednio przeszkoleni barmani lub też istnieje opcja samoobsługi.

Ze względu na wygląd trójkołowego samochodziku, przywodzącego na myśl klimat Włoch lat siedemdziesiątych, Prosecco Van jest znakomitym modelem do zdjęć pamiątkowych.